Kanien naksukoulutus


Naksukoulutus on helppo, tehokas ja ystävällinen tapa kouluttaa kania. Se on miellyttävää ja innostavaa ja se käy kaikille terveille eläimille. Kani joutuu keskittymään ja käyttämään siinä paljon aivojaan, joten naksukoulutus tarjoaa myös älyllistä tekemistä liikkumisen rinnalla.
Naksukoulutuksessa on kyse siitä, että kani kuulee aina oikean asian tehtyään äänimerkin ja saa sen jälkeen namipalan. Äänimerkin voi tehdä joko koulutukseen tarkoitetulla pienellä naksulaitteella tai sitten ihan omalla kielellä naksauttamalla. Oman äänen käyttö on helpompaa, koska silloin ei tarvitse jatkuvasti kantaa naksulaitetta mukana. Äänen tekemistä kannattaa harjoitella ennen kuin se opetetaan kanille.
Ihan ensimmäiseksi kanille pitää tietysti opettaa, mitä naksuääni tarkoittaa. Naksuäänen pitää merkitä eläimelle sitä, että namipala on tulossa. Se opetetaan helposti ja sen jälkeen naksautusta voi käyttää aina merkkiäänenä, kun kani tekee jonkun halutun asian. Naksautuksesta eläimen pitää aina saada namipala, tai muuten ääni menettää merkityksensä. Naksautus tarkoittaa aina palkintoa. Namin voi antaa joko kädestä suoraan kanille tai laittaa kuppiin, josta kani sen ottaa.
Koulutus aloitetaan järjestämällä rauhallinen tilanne kanille. Esimerkiksi tuttu huone tai oma häkki ovat hyviä paikkoja. Pääasia kuitenkin on, että tilanteessa ei ole pelottavia häiriötekijöitä, vaan ympäristö on tuttu ja rauhallinen. Namuja kannattaa varata esimerkiksi kuppiin runsaasti, jotta ne eivät lopu kesken. Jos käytät namina vaikkapa banaania tai porkkanaa, ei niitä tarvitse pieniä, vaan voit antaa kanin haukata herkusta äänimerkin jälkeen. Harjoittelu aloitetaan naksauttamalla kanille ja annetaan samaan aikaan namu suuhun. Ensimmäisillä kerroilla namun pitää olla aikalailla samaan aikaan eläimen suussa, kun ääni kuuluu. Silloin eläin oppii paremmin yhdistämään äänen ruokaan.
Samaa jatketaan rauhalliseen tahtiin monta kertaa peräkkäin: naks-nami, naks-nami ja niin edelleen. Pikkuhiljaa kani alkaa tajuta naksun merkityksen ja alkaa odottaa jo innolla uutta äänimerkkiä. Pitää kuitenkin muistaa antaa kanin hengähtää välillä, eikä jatkaa harjoitusta loputtomiin. Muutama minuutti kerrallaan riittää. Harjoittelua pitää toistaa useita kymmeniä kertoja, mutta yleensä kanilla ei mene kauaa tajuta mistä on kyse. Jos kani ei hoksaa, voi harjoittelun etenemisessä olla jokin vika.
Kun kani on yhdistänyt äänimerkin namiin, voi naksua käyttää koulutukseen. Yksinkertaistettuna aina kun kani tekee jotain mitä siltä halutaan, sille naksautetaan ja se saa namin. Kun kani on oppinut naksautuksen merkityksen, ei haittaa, vaikka namin saamisessa menee muutamia sekunteja. Namin ei siis tarvitse olla heti suussa äänen kuuluessa.
Tärkeintä kanin naksukoulutuksessa on se, että sekä eläimellä, että omistajalla on kivaa. Koulutukseen ei saa liittyä minkäänlaista pakottamista ja jos kani päättää kesken koulutuksen lähteä omille teilleen ympäristöä tutkimaan, annetaan sen mennä. Kani tulee kyllä itse takaisin, kun sitä taas huvittaa temppuilla. Opetustuokiot tulee pitää lyhyinä. Niitä voi olla monta kertaa päivässä, mutta ne eivät saa kestää muutamia minuutteja kauempaa. Iloinen mieli on pääasia!