Kanien opettamisesta

Kanien kouluttamisessa rauhallisuus, järjestelmällisyys ja tarkkuus ovat kaiken lähtökohta. Rauhatonta tai kiihtynyttä kania ei kannata yrittää kouluttaa ennen kuin se on rauhoittunut. Koulutuksen on edettävä järjestelmällisesti helpoista tehtävistä vaikeisiin vähitellen ja pienissä erissä. Palkinnot tulee ajoittaa tarkasti sillä tavoin, että eläin todella ymmärtää mistä palkinto tulee. Aina kannattaa muistaa, että jos eläin ei opi on koulutuksessa jotain pielessä. Koulutus saattaa esimerkiksi edetä liian nopeaa: helpommat temput eivät ole vielä kunnolla opittuja ja silloin vaikeampien temppujen opetteleminen on mahdotonta.

Omalla asenteella on suuri vaikutus koulutuksen onnistumiseen. Kanin kanssa pitää olla hauskaa, eikä kouluttamista saa ottaa liian vakavasti. Jos oma asenne on väärä, tarkoittaa se yleensä sitä, että eläin joutuu kärsimään. Kanit eivät osaa puhua ääneen, joten meidän on rakennettava muu kieli, jota molemmat osapuolet ymmärtävät. Se ei ole mahdotonta, mutta vaatii tiettyä nöyryyttä ja keskittymistä ihmiseltä.

Kania kouluttavan ihmisen ja koulutustilanteen tulee olla rauhallinen, koska kiihtynyt kani ei opi. Ennen kouluttamista kannattaa hankkia tietoa, kysellä muilta ja mikä kaikista tärkeintä, kouluttajalla tulee olla suunnitelma. Tämä suunnitelma saattaa muuttua matkan varrella, mutta se auttaa koulutuksen etenemisessä ja sen avulla vältetään monia virheitä. Jos jossain vaiheessa tuntuu, ettei koulutus etene tai onnistu, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään mikä menee vikaan ja kysyä neuvoa muilta. Mukava ja kiireetön kouluttaminen on kanille ja ihmiselle kummallekin miellyttävää ja sillä tavoin pääsemme parhaimpiin tuloksiin.

Eläinsuojelulaki sanelee eläinten omistajille omia sääntöjä. Eläintä ei saa rasittaa liikaa ja lepohetkistä täytyy pitää huolta. Eläintä koulutettaessa onkin muistettava, että eläimen täytyy saada levätä ja taukoja pidetään usein, jotta koulutus ei käy liian raskaaksi. Mitä useammin pieniä taukoja jaksaa pitää, sitä nopeammin eläin oppii. Koulutus, joka tuottaa eläimelle kipua tai pahaa oloa hidastaa koulutuksen etenemistä paljon ja tekee siitä ikävää sekä eläimelle että ihmiselle. Aina on muistettava, että eläimen kanssa tulee olla kivaa!

Eläimen koulutukseen vaikuttaa paljon myös eläimen laji. Ihminen voi pitää lemmikkinä tai harrastuksensa puolesta mitä erilaisimpia eläimiä. Ei olekaan ihan sama koulutammeko koiraa, kania, hevosta vai kenties hiirtä. Useimmat asiat pitävät paikkansa kaikkien eläinten kohdalla. Esimerkiksi rauhallisuus, täsmällisyys ja järkevä eteneminen ovat lähtökohtia kaikkien eläinten kanssa. Kuitenkin on otettava huomioon, onko kyseessä koira, joka on saalistaja vai hevonen tai kani, jotka ovat saaliseläimiä. Myös eläimen seurallisuus vaikuttaa: onko eläin laumaeläin vai erakko? Koulutuksessa on aina mietittävä mitä eläin haluaa, ja yllättävän monesti se on ruokaa.

Kani on saaliseläin, joten sen kanssa on otettava muutamia asioita huomioon.Saaliseläimellä ei ole ollut luonnossa varaa virheille, joten nopea oppiminen on ollut hyödyksi. Sosiaalisena eläimenä kanit haluavat seuraa, mutta saaliseläimenä puolestaan pelkäävät helposti. Pelko ei saa koskaan olla mukana koulutuksessa. Siksi kanien kanssa saattaa mennä hieman kauemmin siinä, että ne ovat rauhallisia. Odottaminen kuitenkin palkitaan, koska kun luottamus ja rauhallisuus on saavutettu, etenee koulutuskin hyvin. Jos saaliseläin tuntee olonsa pelokkaaksi, se puolustautuu esimerkiksi puremalla. Se ei ole ikinä hyvä asia ja jos niin käy, on koulutuksessa otettava monta askelta taaksepäin. Saaliseläintenkin kanssa namipalat ja naksukoulutus ovat hyvä tapa saada koulutus etenemään. Useimmat eläimet haluavat ruokaa ja ruoalla palkitseminen usein johtaa siihenkin, ettei pelko pääse mukaan koulutukseen.

Oikeanlainen kanin kouluttaminen etenee koko ajan ja pitää kanin tyytyväisenä. Kanin rankaisemisesta ei ole koskaan hyötyä. Rankaiseminen vain sammuttaa eläimen intoa ja johtaa siihen, ettei kani halua enää yrittää. Kannustaminen ja palkitseminen ovat kaikkein paras keino saada eläin oppimaan. Kaikenlainen väärä käytös vain jätetään omaan arvoonsa, eikä siihen kiinnitetä huomiota. Oikeasta käytöksestä taas annetaan eläimelle se mitä se haluaa, on se sitten namipaloja, leikkiä tai vaikkapa toisen lajitoverin seuraa. Oikealla tavalla oppiva eläin on iloinen, innokas ja haluaa olla ihmisen seurassa oppimassa lisää.